"Minister of Fisheries Einar K. Gudfinnsson decided on Friday to increase the cod fishing quota from 130,000 to 160,000 tons for the current fishing season in light of the economic difficulties facing the nation."

Rövid fordítás: Gudfinnsson (Halászati Miniszter) 130e tonnáról 160e tonnára ad ki halászati kvótát, mert f.s a gazdasági helyzet Izlandon

Tehát: Einar, aki mellesleg Gudfinnsson is, a tengerből halászik egy kis GDP-t.  És tényleg, milyen jó ötlet. Ha sz.rban vagyunk, fogjunk több halat, filippinó csajok feldolgozzák, sutty be a konzervbe és már lehet is exportra vinni. Jön a money, az igazi money, nem a korona, hanem a dollár és az euró. 

Széles vigyor az exportőrök arcán, a halüzemben extra túlórapénz a halbelező csajoknak, örül a Gildi (nyugdíjcég) is mert több a money, örül a Tollstjórinn is (államkincstár-adó) mert nő a bér után befizetett TAX, egyszóval boldog mindenki: kivéve a TŐKEHAL.

Lehet, ezért hívják TŐKEHALNAK?  Ha tőke kell, fogjunk több TŐKEhalat? Ezt megfejtettem, tutira ezért hívják így.

De ha tőkehal lennék nagyon lesz.rnám, milyen a környező partok GDP-je, és milyen gazdasági elbénázások vannak. Élni szeretnék.

Az ügy apropója, hogy Izland váltig hangoztatja: ők egy naaagy zöld természetvédő nemzet. Ja persze.

Csak egy kis fordítási dolog, lehetne:  tőkehal=capitalfish.

Előtte:

 Utána:

A bejegyzés trackback címe:

https://icelandgo.blog.hu/api/trackback/id/tr13889485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása